19 Nisan 2009 Pazar

İtalya Avusturya sınırı Dolomitler - MOENA veya TURCHAIA

İtalya Avusturya sınırında Dolomitler'de bir kayak merkezinin bağlı olduğu bir İtalyan köyü MOENA… Alp dağlarının en ücra köşesindeki Avusturya sınırındaki İtalyan köyünün MOENA'nın diğer adı ise TURCHAIA yani Türkiye...
Turkolog tarihçi Anna Masala 1980 senesindeki bir gezisi sırasında MOENA köyünün girişindeki “VIA D. CHIESA TURCHAIA” levhası ile Türk bayraklarını köyün cadde ve sokaklarında asılı vaziyette görünce daha dikkatlice araştırmış. KÖYE ADINI VEREN EFSANE ..
Osmanlı'nın Viyana kapısına dayandığı dönemlerde savaşta yaralanan bir yeniçeri Osmanlı Ordusu geriye döndüğünde Avusturya'da kalıyor. Bir zaman sonra Yeniçeri Avusturya İtalya sınırındaki MOENA köyüne geçiyor ve buraya yerleşiyor. Barındığı köyün çevresine yardımcı olan yeniçeri köyün sevilen bir insanı oluyor. Bu köyden zorla vergi alan derebeyine karşı köyü silahlandırıp örgütlüyor ve köyü haraç vermekten kurtarıyor.
Şu anda köyün meydanında Viyana kuşatmasında yaralanan bu yeniçerinin taştan heykeli, çeşmenin üzerinde de ay yıldız amblemi var.

Yüzyıllardır süregelen adetler gereği Ağustos ayının ilk haftasında geleneksel olarak yapılan festivallerde bütün köy Türk bayrakları ve Osmanlı resimleri ile süsleniyor. Çocuklar başlarında kırmızı Türk bayraklı feslerle, yetişkinler ise beyaz üzerine kırmızı beyaz ay yıldızlı gömleklerle festival yürüyüşüne yine ellerinde Türk bayrakları ile büyük bir coşku ile katılarak festival geçişi yapıyorlar..Köy meydanında ve caddelerinde çeşitli etkinlikler yapılıyor sergiler açılıyor.
Türkiye ile alakası olmayan belki Türkiye'nin nerede dahi olduğunu bilmeyen köy halkı mutlu ve heyecanlı…
Türkiye'de doğduklarını ısrarla söylüyorlar ve gururlanıyorlar çünkü bu köyün adı TURCHAIA (Türkiye)... Evlerine, sokaklara festivallerinde Türk bayrağı ve Osmanlı resimleri asıyorlar.
Sorulduğunda gururla ben Türkiye'de doğdum, biz Türkiyeliyiz diyorlar..

Hiç yorum yok:

Blog Listem