26 Nisan 2009 Pazar

Gündüzalp - Osman Gazi'nin ağabeyi ve sülalesi emmiler

Gündüz Bey veya Gündüzalp, Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin ağabeyidir.

Konu başlıkları

[gizle]

Kimliği [değiştir]

Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin ağabeyi olan Aydoğdu Bey'in babasıdır. Doğum tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ancak, Ertuğrul Gazi'nin babası olan Gündüz Alp öldükten kısa bir süre sonra dünyaya geldiği ve bu nedenle Ertuğrul Gazi'nin babasının adını oğluna verdiği bilinmektedir. Dolayısıyla Gündüz Alp'in doğum yılı 1227 olmalıdır.

Kayı Beyliğinin devri [değiştir]

Ravzatü’l-Ebrar adlı eserde anlatıldığına göre; Ertuğrul Gazi bir gün ulemâdan bir zâtın evinde misafir kaldı. Gece yatacağı zaman rafta Kur’an-ı Kerim’in bulunduğunu görünce yatmadı ve önünde el bağlayıp, sabaha kadar ayakta durdu. Güneş doğarken oturdu ve uykuya daldı. Gördüğü rüyada, küçük oğlu Otman'a (Osman) büyük bir devlet nasip olacağı müjdelenmiş, bu nedenle Otman büyüdüğü zaman boyun başına geçmesini vasiyet etmiştir. Ertuğrul Gazi'den sonra Kayı Boyu'nun başına geçen Gündüz Alp, bir süre sonra babasının vasiyetine uyarak beyliği Osman Gazi'ye devretmiştir.

Amucalar (Emmiler) [değiştir]

Gündüz Alp'in soyundan gelenlere Amuca denmektedir. Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Dönemi'nde oldukça saygı gören ve Devlet yönetiminde önemli görevler üstlenen Amucalar, Yükselme Dönemi ile birlikte dışlanmış ve başta Balkanlar olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerine dağıtılmışlardır.

Günümüzde Amucalar yurtdışında Bulgaristan, yurtiçinde ise Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Eskişehir, Gümüşhane, Kars ve Sivasta dağınık ve aşiret bilincinden uzak olarak yaşarlar. Bir kısmı Alevi-Bektaşi bir kısmı Sünni-Hanefidir.


KAYNAKLAR [değiştir]

  • Müneccimbaşı Derviş Ahmet:Câmiü’d-Devle
  • Ravzatü’l-Ebrar
  • Osmanlı Tarihi Ansiklopedisi

Hiç yorum yok:

Blog Listem