27 Ocak 2009 Salı

Midilli'li Ali Efendi (tamburi)

Ali Efendi (tamburi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tamburi Ali Efendi
Doğum tarihi1836
Doğum yeri MidilliTürkiye
Ölüm tarihi1902
Ölüm yeri İzmirTürkiye
EğitimiMedrese
MesleğiKlasik Türk Müziği bestekârı

Tamburi Ali Efendi (1836 Midilli - 1902 İzmir) 19. yüzyılın en önemli Klasik Türk Müziğibestekarlarından, tambur virtüözü, Tamburi Cemil Bey'in öğretmenlerinden.

1836 yılında Midilli'de doğmuştur. "Enisefendizâdeler" olarak tanınan bir ailenin çocuğu olup, babası Hâfız Bekir Efendi’dir. Çocuk yaşta kendisi de "hafız" oldu. 18 yaşında bir gönül meselesi yüzünden Midilli'den ayrılarak, İstanbul'a geldi. Medrese öğreniminden sonra mûsikîye başladı. Enderûni Lâtif Ağa, Yenikapı Mevlevihânesi şeyhi Selahaddin Dede, Kanunî Rıza Efendi ile Sütlüceli Asım Efendi’den dersler aldı. Küçük Osman Bey'den öğrendiği tamburda ise kısa sürede ustalaştı. Öğrendiklerini kendi kabiliyet ve sanat anlayışının süzgecinden geçirerek klasik tambur icrâsının büyük ustalarından biri oldu. Sesinin güzelliği ve dinî konulardaki bilgisi ile dikkati çekerek, Sultan Abdülaziz zamanında saraya alındı. 23 yıl sarayda ikinci imam olarak görev yaptı. Bu dönemde, daha delikanlılık çağında olan Tamburi Cemil Bey’i dinledikten sonra "eline bir daha tambur almayacağını" belirtmişse de, ona eski tarz tambur icrasını öğretmiştir.

1885’de İzmir’e, daha sonra bir süre Manisa’ya, sonra tekrar İzmir’e yerleşti. Hayatının son 17 yılını İzmir'de yaşadıktan sonra 1902 yılında 66 yaşında ölmüştür. Mezarı Karşıyaka'dadır.

Özellikle İzmir’de bulunduğu yıllarda öğrenci yetiştirme ve bir musîkî çevresi oluşturma alanında değerli çalışmaları olmuştur.

En içli Klasik Türk Müziği bestekârlarından biri olarak tanınır. Nota bilmediği için eserlerini oğlu Tamburî Aziz Mahmud Bey notaya almış, günümüze yüz on eseri gelmiştir. Şarkılarında genellikle Hacı Arif Bey’in etkisi olduğu kabul edilir.

Kaynak [değiştir]



Hiç yorum yok:

Blog Listem